Еее Плийз :blush:

Подлежи ли разхода от собствената бензиностанция за зареждане на собствените МПС-та на деклариране в НАП с ел.подпис или не?

И ако не подлежи - защо тогава ЕСФП предава и прихода и разхода към НАП??

Моля за мнения...

Извинявам се, че "нахлувам" в темата на колежката, но и на мен мострите ми стават интересни напоследък, особено от ЗДДС гледна точка. Чел съм чл.6 и чл.70 от ЗДДС, но така и ме успявам да се убедя "дали даването на мостра" е безвъзмездна доставка, която не подлежи на облагане по ЗДДС, т.е. не е приравнена на възмездна.

Чл. 6. (1) Доставка на стока по смисъла на този закон е прехвърлянето на правото на собственост или друго вещно право върху стоката.
(4) Алинея 3 не се прилага при:
2. безвъзмездното предоставяне на стока с незначителна стойност с рекламна цел или при предоставяне на мостри.


Това "ИЛИ" изключва ли мострите от обвързването на стойността на рекламната стока МОСТРА с прословутите 30лв/брой.

Става дума за това, че фирма Х ще даде на фирма Y няколко единични бройки от стоките, с които търгува и които са на стойност над 30лв. Фирма Y ще изложи тези стоки-мостри в своя магазин. След това ще продава същите тези стоки, които реално са идентични с мострите...

Въпросът е ... може ли фирма Х да предаде на фирма Y стоките-мостри само с протокол и да не връща ползвания ДК?  Как е най-правилно да отчете фирма Х дадените мостри - като ДА или като разход за реклама, при положение, че мострите са ..да кажем на единична стойност 300лв и са 10 броя и имат предполагаемо доста дълъг полезен живот?

Минавал ли е някой тази тема при ревизия по ЗКПО/ЗДДС и какъв е резултатът?

Мерси предварително :bow:





... Ще подавате само за полученото гориво/ ЕДП/ без да подавате за зареждането на собствените МПС-та

И мен точно това ме интересува за да оставим ЕСФП бремето в историята.  Но ако трябва да декларираме и зарежданията на собствените МПС-та от нашата бензиностанция губи смисъл електронното подаване...

А основанието за ел.деклариране САМО на Входящата Доставка би трябвало да е чл.118, ал.10 нали?

чл.118, ал. (10) Данъчно задължено лице - доставчик/получател по доставка на течни горива, е длъжно да подава в Националната агенция за приходите данни за доставката и движението на доставените/получените количества течни горива, както и за промяната в тях. Данните се подават на датата на данъчното събитие или на датата на възникване на промяна в обстоятелствата по електронен път с квалифициран електронен подпис

Притеснява ни тълкуването на израза "както и за промяната в тях"  - да се разбира, че касае само количеството на доставеното гориво и неговото движение (транспортиране), а не включва  и "промяната на количеството" на горивото в собствената бензиностанция в следствие от зареждане по собствените МПС-та - така ли? Моля да потвърдят колеги, които са наясно и декларират по електронен път...

И нещо друго изникна от мненията назад в темата - доставката на пропан или други газове за рязане/заваряване попада ли в обхвата на разпоредбите за деклариране в НАП?
Здравейте,

Ние сме фирма производител и имаме ведомствена бензиностанция с монтиран вече ЕСФП и автоматично подаване на данни към НАП.

Горивото се доставя от Петрол веднъж в месеца и след това се използва само и единствено за собствените ни МПС. Продажби не правим, плащаме доставеното гориво по банков път.

Декларирането в НАП за момента става с ЕСФП, но започваме да се дразним от хрантутничеството на сервизните фирми. То не са такси абонамент, такси калибриране на резервоара ни за горивото, не са плащания за командировки и каквито се сетите разходи на сервизната фирма. Вероятно по-евтино е подаването на данни по електронен път в НАП...

Имаме следните въпроси:

1. След като горивото се доставя от Петрол с тяхна цистерна значи ли това, че дори в този случай Петрол се разбира като "Краен разпространител" ? За доставката получаваме фактура, протокол и акцизен документ. Не знаем и за момента не можем да установим дали доставеното гориво е декларирано през ЕСФП на Петрол.

2. Фактът, че горивото се доставя първо в нашата цистерна и след това се зарежда по отделните наши МПС достатъчен ли е ние да се третираме като "Краен потребител" по принцип? Или като "Краен потребител" се разбира само и единствено конкретния резервоар на конкретното МПС?

При тези обстоятелства се чудим дали има начин да не подаваме въобще данни към НАП, или ако няма такъв - обмисляме варианта за електронно подаване на данни към НАП.

При подаването на данни към НАП с електронен подпис кои движения трябва да се декларират - само доставката на гориво в нашата бензиностанция или и двете /доставка в нашата бензиностанция и разхода от нея за зареждането на фирмените МПС/

Благодаря предварително :thumbup: